Manfaat Antioksidan dari Pycnogenol

Manfaat Antioksidan dari Pycnogenol

Apa itu Pycnogenol ? Pycnogenol adalah sumber terkonsentrasi proanthocyanidins alami dan komponen biologis aktif lainnya yang telah klinis dipelajari untuk lebih dari satu dekade.

Komponen bermanfaat dalam meningkatkan kesehatan Pycnogenol antioksidan, membantu

  • untuk menjaga terhadap sel radikal bebas yang merusak kemampuan Pycnogenol .
  • untuk melawan sel-radikal bebas yang merusak membantu melindungi tubuh melawan stres oksidatif, yang pada gilirannya dapat memberikan kontribusi pada penuaan dini sel .
  • Penelitian ilmiah telah menemukan bahwa Pycnogenol merupakan antioksidan kuat untuk Sistem kekebalan tubuh .
  • Manfaat antioksidan dari Pycnogenol meluas ke bagian lain dari tubuh juga, seperti Pycnogenol membantu menjaga mata yang sehat dan dapat mendukung kesehatan kulit .
  • Selain memberikan kontribusi dengan visi sehat dan kulit bercahaya, Pycnogenol mungkin merupakan komponen gizi penting bagi wanita, karena dapat membantu memperbaiki ketidaknyamanan sesekali premenstrual syndrome (PMS) .
  • Pycnogenol meningkatkan fungsi jantung sehat dan sirkulasi .
  • Bahkan, satu studi menemukan bahwa Pycnogenol membantu mempertahankan tingkat tekanan darah sudah berada dalam kisaran normal .
  • Pycnogenol telah terbukti untuk mendukung sirkulasi yang sehat di kaki terutama, membantu menjaga kesehatan pembuluh darah kapiler dan kaki Selain itu, Pycnogenol mendukung metabolisme gula, membantu menjaga kadar glukosa sudah berada dalam kisaran normal .* .*

kayu pinus maritim

Ikuti dialog  bersama Dr. Fred Pescatore tentang manfaat terulung Pycnogenol

Pycnogenol merupakan ekstrak/pati kulit kayu pain maritim Perancis yang berpaten dan merupakan jenama sebuah syarikat, Horphag Research Ltd. yang berpengkalan di Switzerland. Pycnogenol diambil daripada kulit pokok pain maritim Perancis yang tumbuh subur di sebuah hutan simpan pokok pain antara terbesar di Eropah. Ia bebas daripada sebarang pencemaran, baja kimia serta racun perosak dan pokok ini tumbuh subur tanpa sebarang gangguan ekologi serta sistem semula jadinya antara yang terbaik di dunia untuk pemuliharaan dan pemeliharaan pokok pain. Kulit kayu pokok pain maritim Perancis ini diambil setelah pokok tersebut mencecah usia 30-50 tahun.

Kulit kayu pain maritime Perancis merupakan sumber Pycnogenol terulung di dunia

Bahan aktif utama yang terkandung di dalam kulit pokok ini dikenali sebagai Prosianidin ( OPC ) serta beberapa jenis bioflavonoid semula jadi yang beratus kali ganda berkesan memberi perlindungan daripada serangan radikal bebas berbanding antioksida yang lain. Berbeza dengan ekstrak biji anggur di mana ia juga mengandungi OPC namun kandungan OPC yang diperolehi daripada biji anggur hanya tunggal yakni tidak bersama dengan lain-lain bioflavonoid. Pycnogenol merupakan campuran dan gabungan Prosianidin dan lain-lain bioflavonoid yang hanya wujud di dalam ekstrak kulit kayu pain maritim Perancis ini. Penemuan OPC beserta bioflavonoid di dalam satu bahan ini begitu menakjubkan serta menggemparkan dunia sains di mana sangat jarang untuk OPC bergabung dengan antioksidan lain di dalam satu medium. Penemuan ini juga menjadikan Horphag Research Ltd. memenangi beberapa anugerah kecermelangan dan anugerah tertinggi yang pernah dicapai ialah Anugerah Kajian Cemerlang Bahan Kesihatan Amerika Utara 2008 Frost & Sullivan. Anugerah Frost & Sullivan sangat terkenal kerana ia merupakan sebuah badan pengiktirafan dunia yang terunggul dalam menilai sesebuah kajian,pembangunan serta ekonomi dunia.

Disebabkan Pycnogenol merupakan sejenis antioksidan kuat yang memberi perlindungan kepada sel selular ia juga dikenali sebagai ” Antioksidan Hebat Alam Semulajadi ” terunggul dan sehingga kini Pycnogenol merupakan satu-satunya sebatian antioksidan terkuat pernah ditemui oleh para saintis di dunia. Kekuatan sesebuah antioksidan diukur menggunakan bacaan ORAC di mana semakin bacaan ORAC semakin kuat aktiviti penghalang kesan oksidasi terhadap sel. Walau bagaimanapun, nilai ORAC yang dicatat oleh Pycnogenol masih lagi menjadi pertikaian. Ia didorong oleh beberapa faktor tetapi ada teori mengatakan bahawa nilai ORAC Pycnogenol melebihi beri Maqui. Beri maqui merupakan satu-satunya buah yang mengandungi nilai ORAC tertinggi di dunia yang mencatatkan nilai ORAC sehingga 27 600 . Dalam kes Pycnogenol, nilai ORAC tidak memainkan peranan yang ketara tetapi kesan nilai ORAC nya yang menjadi perbualan hangat kerana gabungan OPC dan bioflavonoid lain di dalam ekstrak kulit kayu ini menunjukkan kesan penghalang oksidasi yang terunggul malah ia jauh mengatasi beri maqui.

Disebabkan ini, Pycnogenol mampu mengitar semula Vitamin C dan E yang teroksida kembali menjadi bentuk yang aktif dan ini sangat memeranjatkan banyak pihak terutama pengkaji karana Vitamin C dan E sendiri merupakan sejenis antioksidan yang kuat. Kesan paling ketara yang diperolehi daripada pengambilan Pycnogenol ialah dari segi kesehatan kulit, mata serta penyakit-penyakit kornik.Terdapat beberapa kajian membuktikan dengan pengambilan 50-100mg Pycnogenol selama 8 minggu akan memperoleh kulit yang kurang kedut. Selain itu Pycnogenol juga memberi perlindungan terhadap sinaran UVA dan UVB secara menyeluruh. Ini disokong oleh sebuah kajian yang dilakukan di California, USA dimana Pycnogenol mampu bergabung secara stabil dengan kolagen kulit. Apabila radikal bebas seperti sinaran UV mencecah kulit, ia akan merungkaikan jaringan elastisi kolagen dan menyumbangkan kepada penguraian serat kolagen. Namun, kekuatan Pycnogenol yang bergabung di setiap penghujung serat kolagen mengurangkan penguraian kolagen dan ini melindungi serat kolagen daripada kerosakan yang maksimum.

Selain itu, Pycnogenol juga mampu merentasi rintangan darah retina ( Blood Retinal Barrier, BRB ) dengan mudah. Antioksidan hebat ini menunjukkan perlindungan yang sangat tinggi terhadap kerosakan mata lebih-lebih lagi kepada pesakit diabetis jenis 2. Ini menjadi satu harapan baru kepada pesakit kencing manis dalam melindungi mata mereka daripada kerosakan dalaman. Namun, pencapaian terhebat Pycnogenol yang sehingga kini menjadi perbualan hangat ialah ia merupakan satu-satunya flavonoid yang mampu merentasi rintangan darah otak ( Blood Brain Barrier, BBB ). BBB merupakan sejenis lapisan perlindungan otak yang sangat tepu serta berlipid yang menyelaputi otak daripada kemasukan anasir-anasir luar. Lapisan ini sangat berlipid sehingga tidak banyak antioksidan yang wujud di dunia ini mampu melepasinya memandangkan otak merupakan organ neuorlogi terpenting manusia dan setiap inci kerosakan yang berlaku di otak mampu membunuh kita dalam sekelip mata.

Tetapi, antioksidan semula jadi ini mampu melintasi BBB dengan mudah. Mengapa ? Ini masih lagi menjadi persoalan dan pertikaian para penyelidik kerana struktur Pycnogenol sendiri tidak cukup berlipid untuk melintasi BBB. Walau bagaimanapun, ia tetap selamat diambil sehingga dos seharian boleh diambil sehingga 200mg tanpa mendatangkan apa-apa kesan sampingan. Disesabkan ia merupakan antioksidan yang sangat berkuasa,jauh mengatasi Vitamin C dan E, dianggarkan kekuatan Pycnogenol adalah 1.5 kali lebih daripada catechin ( Esktrak teh Hijau ), 10 kali lebih daripada ektraks biji anggur, 40 kali lebih daripada Vitamin E, 350 kali lebih daripada Vitamin C dan 1000 kali daipada Asid lipoik, ia juga dikenali sebagai penghalang kanser terunggul pernah ditemui. Ia juga digunakan untuk meningkatkan imun sistem seseorang pada tahap yang maksimum sehingga ia mampu mengurangkan simptom alahan,resdung, selesema, batuk, alergi serta meningkatkan pernafasan normal pada tahap yang tinggi.

Terlalu banyak kebaikan serta manfaat yang diperoleh daripada kuasa ekstrak kulit kayu pain maritim Perancis ini. Terlalu banyak jurnal serta artikel kesihatan yang diterbitkan sehingga ada antaranya diguna pakai berulang kali untuk mendapatkan ekstrak yang benar-benar tulen dan lebih bermutu.   Manfaat Antioksidan dari Pycnogenol

Post Update :
Date : Tuesday, May 26, 2020 - Selasa, 26 Mei 2020