Shaklee: Tips Memperbanyak Air Susu Ibu (ASI)

 

 

Shaklee: Tips Memperbanyak Air Susu Ibu (ASI)

 

Air Susu Ibu (ASI) merupakan makanan terpenting pagi bayi hingga usia 2 tahun. Banyak hal yang perlu dilakukan agar ASI selalu keluar dengan lancar dan jumlah yang banyak. Kini Shaklee mempersembahkan produk andalan untuk paket ibu menyusui agar awet mudah, sehat dan ASI berlimpah. Ini pengalaman Kak Putri selama mengambil produk Shaklee, dan kiat-kiat beliau dalam menyusukan putranya, padahal dia juga seorang wanita carier:

Antara perkara yang saya faham tentang konsep pemberian ASI ialah pentingnya kesungguhan, semangat dan ilmu penyusuan dalam diri kita. saya mula mengambil supplement shaklee semasa dalam pantang, dan dari situ saya sedar vitamin2 yang saya ambil memudahkan proses berpantang kerana ianya memberi saya tenaga. bila ada tenaga, saya jadi lebih semangat dan lebih ceria. bila hati senang, fikiran tenang, susu pun tak segan- segan nak keluar. semua ini berkaitan, dan tidak tergantung kepada supplement itu saja.

alfalfa
beberapa kali juga orang bertanya kalau mereka boleh makan alfalfa saja untuk tambah susu, sebab memang saya beritahu yang alfalfa sifatnya tinggi protein boleh menjadi milk booster kepada ibu yang menyusukan bayi. tapi, ibu kena faham, milk booster pun berbalik kepada mood ibu. walau makan 10 biji alfalfa sehari pun, kalau fikiran kusut, badan lesu, milk booster takkan ke mana!

ESP
bagi yang bekerja, ESP bagi saya penting untuk memastikan kita mendapat sumber protein lengkap, dengan cara yang ringkas dan mudah. untuk mereka yang bukan naturally “banyak” susu (macam saya, lebih usaha, lebih susu, kurang usaha, kurang susu), ESP sangat2 membantu sebagai milk booster. tapi lagi sekali, kalau badan lesu, penat tunggang langgang di ofis, sambung lagi di rumah, ada masa ESP pun tak sempat minum kan?

bagi yang mempunyai masalah untuk simpan stok, atau bayi kerap bangun malam untuk menyusu, ini adalah senarai cadangan lengkap supplement untuk anda (dan saya sedang mengambil kesemua ini):

sebagai asas untuk menyokong keperluan nutrisi badan, mengekalkan kecergasan, mengawal stress, meningkatkan immune badan, kita perlukan:
vitalea (multivitamin)
b-complex
vitamin c
apabila badan dah ready, bertenaga dan bersemangat, kita ambil milk booster seperti:

alfalfa
ESP
dan untuk tidur malam yang lena, bangun pagi lebih segar, boleh bangun tengah malam untuk power pumping atau buat stok, kita tambah:

ostematrix (calcium)

saya harap ibu- ibu lebih faham konsep pengambilan vitamin sebagai usaha menyokong keperluan ibu yang menyusukan bayi. dan jangan lupa, pam ikut masa, direct feeding lebih kerap dan minum air yang cukup. ini adalah peringatan untuk saya juga 🙂

Hubungi saya untuk maklumat lanjut dan TIPS EKSKLUSIF!

happy breastfeeding!

 

Shaklee: Suplemen Lengkap Untuk Paket Menyusui

 

Paket lengkap Shaklee untuk ibu menyusui bisa menjadi alternatif pilihan untuk menjaga kebugaran tubuh secara total dan sekaligus untuk memperbanyak produksi Air Susu Ibu (ASI) bagi buah hati ibu. Paket lengkap ini dipersembahkan oleh Shaklee untuk ibu-ibu yang mengalami masalah kesehatan dan sedikitnya produksi ASI.

Apa saja Paket lengkap Menyusui ini?

  • Mengandungi Vitalea (Multivitamin) lengkap dengan zat besi, Vitamin B, Vitamin C, Ostematrix (Kalsium Magnesium), Alfalfa dan Energizing Soy Protein (ESP).
  • Sangat dicadangkan untuk ibu yang mengalami masalah penyusuan.
  • Masalah penyusuan yang dimaksudkan ialah, si ibu menghadapi masalah penghasilan susu walau telah melakukan perahan setiap 2-3 jam dan minum air sekurang-kurangnya 3L sehari… maka set ini membantu membaiki mana-mana kekurangan atau ketiadaan zat yang diperlukan oleh badan agar tubuh si ibu dapat berfungsi dengan baik sekali.
  • Set yang paling sesuai untuk ibu yang mempunyai stok yang sedikit, atau yang tidak mempunyai stok susu yang banyak
  • Bagi ibu-ibu yang baru mula mau menyimpan asi stok ini adalah pilihan yang tepat.
  • Set yang paling sesuai untuk ibu yang ingin relaktasi / induce relactation -contohnya ibu telah berhenti menyusui anak, jika mengamalkan set ini, bersedia untuk pam dengan kerap bagi stimulasi susu,  penyusuan boleh dimulakan semula dengan syarat ibu kuat berusaha.

 

Vita-Lea® Iron Formula

 

Vita-Lea® Iron Formula

Multivitamin & Multimineral

Multivitamin yang Sempurna
Salah satu hasil penelitian terbaik dari Shaklee diwujudkan dalam multi-vitamin yang paling lengkap dan seimbang. Vita-Lea diformulasikan secara khusus untuk memberikan Anda 28 vitamin dan mineral penting yang dibutuhkan oleh orang dewasa.

Manfaat mengkonsumsi Vita-Lea setiap hari:

  • Meningkatkan kesehatan dan kebugaran tubuh secara menyeluruh*
  • Melindungi tubuh dari kerusakan akibat radikal bebas*

 

==============================================================================================================

Energizing Soy Protein

 

Energizing Soy Protein – Vanilla

Memberikan Asupan Energi, dengan Protein Nabati Berkualitas Terbaik

Energizing Soy Protein merupakan sumber protein nabati yang rendah lemak, bebas kolesterol serta diperkaya oleh 9 asam amino essensial yang dibutuhkan oleh tubuh. Energizing Soy Protein telah terbukti secara klinis mampu memberikan asupan tenaga yang dapat bertahan lebih lama.

Protein nabati berkualitas terbaik dengan 14 gram protein kedelai yang sehat bagi jantung serta 500 mg kalsium dalam setiap sajiannya

  • Membantu menjaga jaringan otot, perbaikan sel, dan keseimbangan fungsi enzim serta hormon
  • Glycemic rendah yang membantu menjaga tingkat gula darah normal
  • Mendukung sistem kekebalan dan daya tahan tubuh, serta membantu menurunkan kolesterol.

 

==============================================================================================================

Alfalfa Complex

 

Alfalfa Complex

Nutrisi Terpercaya dari Akar Premium
Alfalfa merupakan gudangnya nutrisi. Akar utamanya tumbuh ke dalam tanah hingga sepanjang 6 meter, menyerap berbagai nutrisi dan mineral dari kandungan tanah. Sedangkan daunnya kaya akan klorofil (zat hijau daun) yang diperoleh melalui proses fotosintesa alami.

Alfalfa Complex merupakan formula unggulan khas Shaklee yang diracik langsung oleh Dr. Shaklee pada tahun 1950-an.

Kami hanya menggunakan tumbuhan alfalfa terbaik dari California, USA untuk memastikan kualitas kandungan gizinya yang kaya, termasuk diantaranya: kalsium, fosfor, zat besi, magnesium, klorofil, bio-flavonoid, mineral dan vitamin.

Sumber natural alfalfa

Tiap sajian memberikan 300 mg kalsium, setara dengan segelas susu

====================================================================================================================

OsteMatrix™

 

 OsteMatrix™

 

OsteoMatrix™

Membantu mengurangi resiko osteoporosis

Kalsium dan vitamin D yang memadai sangat dibutuhkan tubuh selama seumur hidup untuk menekan risiko pengeroposan tulang. Selain memperkuat tulang dan gigi, kandungan nutrisi OsteoMatrix juga:

  • Membantu menjaga tingkat tekanan darah normal*
  • Mendukung kontraksi otot dan transmisi saraf*
  • Mengurangi gejala PMS (menstrual) seperti kembung, kejang dan kram serta menekan gejala emosional seperti rasa gundah dan mudah marah.*
  • Terbukti secara klinis mampu meningkatkan penyerapan kalsium
    OsteoMatrix memberikan:
    1.000 mg (100% AKG) kalsium penting dari konsentrat alami yang paling mudah dicerna
    400 mg (100% AKG) magnesium untuk membantu penyerapan kalsium ke dalam tulang dan memperkuatnya
    600 UI vitamin D3. Vitamin D terbukti secara klinis mendukung kesehatan jantung, tulang dan ketahanan tubuh.
  • Kaplet Berlapis yang Mudah untuk Ditelan
  • Anda hanya membutuhkan asupan 4 kaplet saja setiap harinya. Untuk hasil terbaik, konsumsi 2 kaplet sesudah makan, 2 kali sehari.

 

* Produk ini tidak ditujukan untuk diagnosa, perawatan, penyembuhan atau pencegahan penyakit.

 

TESTIMONIAL UNTUK IBU MENYUSUI:

 

3 tahun 3 bulan masih menyusu SUSU IBU ?

Salam..
Agak lama juga saya tidak mencoretkan kisah perjuang saya dalam penyusuan susu ibu…sebenarnya saya masih lagi menyusukan Muhammad Nafis Haikal dengan susu ibu walaupun usianya sudah 3 tahun 3 bulan..Cuma saya dah tidak mengepam lagi sejak dia berumur 2 tahun..Alhamdulillah perjuangan saya masih diteruskan secara direct..bila balik kerja dan waktu malam sahaja Haikal akan mencari “memey” ibu..

Mengapa saya tak bercerai susu lagi dengan Haikal? Ohhh…sy tidak bersedia lagi dari banyak segi..memang ade niat di hati nak wean off tapi hati ini seperti rela dengan tidak saja..tapi rasanya tak salah meneruskan penyusuan walaupun lebih dari 2 tahun.

Ada yang bertanya saya masih amalkan vitamin Shaklee..jawapanye YA..sebab vitamin ni juga sebagai USAHA untuk saya terus beri yang TERBAIK pada Haikal..

 

 Wow! Banyaknya susu ibu ni. 4 botol sekali pump. Rezeki untuk 2 kembarnya. Macam mana nak dapat susu yang banyak? Kalau ibu lain risau akan susu kurang, apa tah lagi mempunyai anak kembar, yang permintaannya pasti bertambah, jangan give up sebelum mencuba ya. Cerita ibu menyusu, Ayu Azriati yang membanggakan ini harap mampu memberi semangat

buat ibu semua.

Apa rahsianya ibu menyusu ini?

Tiada rahsia lagi. Semuanya seperti yang selalu kami kongsikan

1. Minum plain water 3 liter setiap hari. 2 L adalah untuk orang biasa. Ibu menyusu perlukan lebih lagi.
2. Konsisten pump please. Cuba maintain setiap 3 jam. Buat jadual supaya mudah ingat.
3. Jaga pemakanan dan kesihatan dengan mengambil supplemen terutama yang gagal makan mengikut piramid makanan yang betul.
4. Direct feeding sekerap mungkin kerana skin to skin stimulation sangat membantu. Sentuhan kulit ibu ke kulit bayi dapat menggalakkan pengeluaran susu ibu kerana bayi sangat expert dalam mengeluarkan susu ibu.
5. Sentiasa positif dan sabar.
6. Pump sehingga payudara kosong.

Apa yang ibu menyusu ini amalkan sehingga dapat 4 botol sekali pump?

Ooohh..Set Triple M…tidak syak lagi 😀

Set Triple M adalah kombinasi Set B( B Complex, Vitamin C, Alfalfa dan Vitalea) serta Ostematix(kalsium) dan Energizing Soy Pretein.

Perfect dan marvelous. Alhamdulillah. Ini adalah pelaburan yang bijak untuk kesihatan ibu dan bayi. Malah semua supplemen dalam set Triple M boleh dikongsi dengan suami dan keluarga yang lain. Duit yang kita cari adalah demi masa depan dan masa sekarang, begitu jugalah dengan kesihatan. Ia harus dijaga kini dan untuk masa depan. Jadi, pastikan anda sediakan bahagian kecil untuk penjagaan kesihatan.

 

 

 saya bukanlah pakar dalam hal- hal breastfeeding ni. ada banyak trial and error saya buat sejak anak pertama. bila tiba anak kedua, pandai la sedikit. lepas tu mula share la dengan kawan- kawan yang nak breastfeeding juga. bila salah amalan saya, salah la juga amalan diaorang haha! tapi yang bagusnya, bila saya yang mula breastfeeding, dapat lah saya share the do’s and don’ts tu dengan mereka. kiranya dalam ketaksempurnaan saya melaksanakan penyusuan ni, ada juga lah yang beroleh manfaat. cewah.

saya ingat hari pertama saya kembali bekerja, saya share minibar rakan saya di opis yang juga mengepam. ketika itu anaknya dah 2 bulan lebih. bila saya bawa susu yang diperah, rakan saya excited sangat, dan cakap “waaaa pekatnyaaaaa..” kebetulan pulak hari tu dapat pam dekat dua botol penuh, lagi la dia excited, “waaa banyakkknyaaa…”

saya kembang kempis juga la gembira dan bangga haha! terus saya share dengan dia, apa yang saya amalkan untuk dapat susu pekat & banyak. saya share SEMUA! tips, jadual mengepam, jenis vitamin yang saya ambil, dengan contact distributor shaklee saya. lekas- lekas dia order, ikut tips dan jadual. alhamdulillah berhasil juga. tapi kami berdua memang ada masa culas juga mengepam kat opis tu tambah2 waktu sibuk. dan percayalah, banyak mana pun vitamin atau milk booster food kita telan, kalau culas, malas, leka nak pam, minum air, jangan lah harap susu mencurah- curah yer. mencurah air ke daun keladi mungkin- haha tak relevan.

jadi, saya share kat sini, apa yang saya makan, minum dan buat untuk tatapan semua (eceh semua, macam ramai je ahaha):

saya minum energizing soy protein 2-3 kali sehari
saya ambil vitalea, vitamin c, b- complex, dan alfalfa ikut jadual
saya tambah lagi dengan ostematrix sebelum tidur

inilah yang saya buat sejak 6 bulan yang lepas. ada hari-hari saya terlupa juga, atau ada hari yang susu banyak (hari cuti, hari yang relax happy, tenang) saya kurangkan alfalfa & ESP (mainly because nak jimat cermat ahaks).

jika orang bertanya, boleh ke tidak ambil alfalfa saja, saya memang cakap tak boleh. pasal apa? pasal nanti bila badan letih, lesu, stress dan takde sokongan multivitamin, vitamic c dan b-complex, sebotol alfalfa pun tak dapat membantu. saya tak berani jamin pasal saya tak buat gitu hehe. dan ESP ni ramai yang bertanya juga. ini bonus yang saya dapat selepas 6 bulan minum ESP, selain untuk maintain milk supply

– warna kulit muka lebih sekata, jerawat jarang sekali muncul these days…
– firmer body, i lost inches- protein helps to firm up body FYI

ini dua perkara yang paling ketara kesannya pada saya.

INFO LENGKAP PRODUK SHAKLEE

TESTIMONIAL PRODUK SHAKLEE 

Untuk Informasi dan Pembelian Produk Shaklee:

 Silahkan menghubungi :
Aprilia
E-mail: [email protected], YM: annisa_lidya
SMS/telp: +60164019528, sms saja: +6283857257768,

PIN BB: 283F1034 

Masa Kehamilan Lancar & Sehat Berkat Shaklee

 

Post Update :
Date : Friday, November 15, 2019 - Jumat, 15 November 2019